Elnöki beszámoló a 2016 májusi közgyűlésre.
A GÖDÖLYE Szociális Szövetkezet elsődleges célja hosszú
távon fenntartható közösségi gazdaság létrehozása és működtetése, mely helyi
termékekre és szolgáltatásokra alapul, valamint helyi igényeket, szükségleteket
elégít ki. A feladat gyakorlati megvalósítása során az elsődleges fókuszba az
élelmiszer ágazatot állítottuk.
Röviden a történetünk:
2010-ben a Gödöllői Weöres Sándor Egyesület által
fenntartott iskola szülői közössége
rengeteg önkéntes munkával létrehozta a GÖDÖLYE Szociális
Szövetkezetet, mint társadalmi vállalkozást, amely a TÁMOP 2.4.3-B2-10/2
pályázat forrásainak felhasználásával saját
konyhaüzem "A Mi Konyhánk" kialakítását tette
lehetővé. A pályázat 2011 december és
2012 november között 5 fő hátrányos helyzetű személy
foglalkoztatását. 7 fő szakmai képzését tette lehetővé. A pályázati támogatások
felhasználásával felújításra került a szövetkezet székhelyének és üzleti tevékenységének
helyszínt biztosító ingatlan.
A "Mi Konyhánk" 2012 február elején kezdte meg
működését Gödöllőn, az anyaiskola közelében bérelt konyha-étterem bérleményben.
2012 őszig csak az anyaiskola igényeire főzött a konyha. Nyári idényben bio és
helyi élelmiszer alapanyagok feldolgozását, illetve kereskedelmi kiszerelését
végeztünk.
A 2012 szeptembertől Zámbó Gábor szakács vette át a
waldorf mamáktól a konyha vezetését, melynek eredményeként tevékenységünk
kiterjedhetett az iskolánk falain kívülre is, több más Waldorf nevelési
intézmény is kérte a szolgáltatásunkat. A a bővüléssel összefüggésben konyhánk
átköltözött Rákosszentmihályra. 2013 szeptembertől induló tanévben az Újpesti
Regionális Gimnázium is megrendelőnkké vált. A személyes kapcsolatrendszeren
alapuló minőségvisszajelzési rendszerünkre építve sikerült az ebédek minőségét
folyamatosan olyan magas elégedettségi szinten tartani, ami - úgy gondoljuk, -
nem szokványos a magyar iskolai közétkeztetési gyakorlatban.
A helyi termék boltunkat egyik üzleti partnerünk működő
helyi termék boltjának “Kicsi Szép” néven való átvételével indítottuk el. A
bolt tevékenysége azonban pénzügyileg nem vált fenntarthatóvá, ezért „Szatyor”
közösségi bevásárló kör formájában szervezzük a helyi kézműves élelmiszer és
biotermékek közösségi elosztását. Hírlevélen és FB oldalon tartottuk a
kapcsolatot a közösség tagjaival..
A szövetkezet építész tervezői tevékenységet is folytatott.
Az MBSz Nonprofit kft részére szadai helyszínre pályázati konstrukcióban
bölcsöde engedélyezési és kiviteli terveit készítettük el. 2014 év év elején
próbaétkeztetés szolgáltatást nyújtottunk a Kispesti Waldorf Iskolában. A
szülők és a diákok között nagyon nagy sikert aratott a próbaétkeztetés. 2014
nyarán újabb TÁMOP 2.4.3. foglalkoztatási támogatást sikerült elnyerni, amitől
új lendületet kapott a vállalkozás. A TÁMOP pályázat segítségével 14 új
munkatársat tudtunk felvenni, akiket 15 hónapon keresztül kellett foglakoztatni.
Ebből 10 hónapot a projekt támogatás finanszírozott, a maradék 5 hónapban saját
bevételből kellett fedezni a foglalkoztatás költségeit. Megállapodtunk a Göllner Mária Regionális
Waldorf Gimnáziummal arról, hogy pályázati támogatás segítségével kibéreljük az
iskola konyhai épületszárnyát, és a nyár folyamán elvégeztük az átalakításokat
és beköltöztünk. A kispesti iskola engedve a szülői nyomásnak végül megkötötte
velünk a szolgáltatási szerződést, így szeptembertől az előző évihez képest
kétszeresére növekedett adagszámmal kezdtük az új tanévet.
A 2015-ös év krónikája
A tanév folyamán tovább erősödött a menza szolgáltatásunk
népszerűsége. Új óvoda csatlakozott a megrendelőink közé, így már három futár
autó hordta naponta az ebédjeinket, mintegy 500 adagot. TÁMOP projekt
támogatásának hátterével a gödöllői Fészek üzletházban üzemelő Kicsi Szép
kézműves élelmiszer boltunk, és a gyermek ruha bizományi boltunk stabilan működött.
A 2015-ös tanévkezdés jelentős átalakulást hozott a
konyha működésében. Az adagszámok
növekedésével összefüggő pénzügyi stabilitás növekedés egy sokkal nyugodtabb és
érettebb munkastílust tett lehetővé. A
kezdő vállalkozásunk korábbi úttörő szakasza ugyan még nem zárult le teljesen,
de érezhetően már a végefelé közeledik. Az úttörő szakaszt a folyamatos életben-maradásért
folytatott napi küzdelem jellemezte, amely a vállalkozás pénzügyi helyzetének
állandó bizonytalanságával és kiszámíthatatlanságával függött össze. Az állandó
hadiállapotnak megfelelő harcos munkastílusnak egy lendületes- lelkes fiatal
konyhai csapat felelt meg leginkább. E harcos szakasz lezárásaként két fiatal,
lendületes szakács munkatársunk elhagyta konyhánkat, és más vállalkozásoknál
folytatták szakmai pályafutásukat. Szeptembertől a helyükre belépett Pásztor
Zoltán idősebb, érettebb személyiség lévén megfontoltabb, igényesebb
munkastílus irányába terelte a konyha működését. Ezt a változást erősítette új,
nagyon rutinos anyagbeszerző-futár és zöldségelőkészítő munkatársunk Plósz
Mátyás belépése, aki átvette a napi kézi-pénztár kezelését is, amivel egy
csapásra megoldódott a vállalkozás pénzügyi átláthatóságának gondja. A személyi
változások hatására jelentősen nőtt a vállalkozás rendezettsége és
tervszerűsége, amely jó alapot adott a szolgáltatás minőségének további
emelésére.
Az új tanévben a Kispesti iskolát ugyan elveszítettük,
viszont helyette sikerült megnyerni a Waldorf mozgalom zászlóshajójának, a
Pesthidegkúti iskolának a bizalmát. További piaci távlataink szempontjából
felbecsülhetetlen jelentőségű, hogy az ország legpatinásabb Waldorf-iskolájába
is szállíthatunk, és ott jó véleménnyel vannak rólunk.
A konyhánknak otthont adó Regionális Waldorf Gimnáiumban
– a Regiben – a tálalásban sikerült a magyarországi menzagyakorlatban
egyedülálló színvonal emelkedést végrehajtani. Négy féle menüt kínálunk –
hagyományos/gyorséttermi/reform-vega/saláta, lényegében all-you-can-eat stílusban,
önkiszolgáló adagolással. A szülők, a diákok és a tanárok osztatlan örömmel és
lelkesedéssel fogadták az új tálalási rendszert.
A pályázati támogatás megszünte utáni időszak szűkösebb
lehetőségeihez létszámcsökkentéssel, részmunkaidős foglalkoztatással, és a
gödöllői kereskedelmi tevékenység felszámolásával alkalmazkodtunk.
A minket vendégül látó Regionális Gimnázium életébe
szervesen beilleszkedtünk. A konyhánk
udvarán megalapítottuk a Mária Kertet, az iskolai biokertészeti oktatás és
képzés új központját. A biokertészeti bemutató központ a Norvég Civil
Támogatási Alap segítségével 2015-ben egy intenzív biokertészeti oktatási
programot tudott elindítani. A sikeres programról nagyon szép dokumentumfilm
készült: https://www.youtube.com/watch?v=njumoq6lSuY
A Regi udvarán több mint száz ellenálló tájjellegű gyümölcsfát
és bokrot ültettünk el. Tavat és fűszerspirált építettünk. 250 m2 gyepet
vontunk permakultúrás művelés alá, 200 m2 betonburkolatot távolítottunk el,
esővíz gyűjtést, és automata kaput létesítettünk. Két alkalommal biogazdaképző
tanfolyamot szerveztünk. Ösztöndíjjal támogatjuk egy waldorf-kertművelés
tanárképző hallgató tanulmányait. Együttműködünk a Csillagberek iskola
kertművelés oktatási programjával. Támogatjuk a Gödöllői Farm-Iskola
kezdeményezést. Szakmai tanácsokkal segítjük a Solymári Fészek Waldorf Iskola
konyhaüzemének elindulását. Testvérintézményi kapcsolatokat ápolunk az Ikladi
Szederfa fogyatékos otthon „Szederbokor” Szociális Szövetkezetével. Technikai
támogatást nyújtottunk a Gödöllői Waldorf Iskola étkező-tálalójának
kialakításához.
Pénzügyi helyzetünket stabilizálva, szimbiotikus
együttműködésben a Regionális Waldorf Gimnáziummal, jó hírünket megőrizve,
munkatársi csapatunkat összeérlelve bizakodva tekintünk az eljövendő 2016-17-es tanév elé.
Nagy Gábor
igazgató elnök sk.