2014. december 8., hétfő

Mária Kert a Göllner Mária Gimnáziumban


A 2014-es tanévkezdéskor vetődött fel annak gondolata, hogy a Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnáziumban egy iskolai oktató és bemutatókertet létesítsünk.

A Gimnázium még nagyon új. A tanuló létszám az alapítás óta eltelt egy év alatt megduplázódott. Egyre több új funkcióval gazdagodik az intézmény, melyek egyike az idéntől az épületben üzemelő közétkezetetési konyha. A konyha munkatársai felvetették annak szükségességét, hogy a konyha számára vásárolt alapanyagokat friss helyi termesztésű zöldfűszerekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel egészülhessenek ki. Ennek érdekében a konyhaüzemhez kapcsolódó gazdasági udvart elkezdtük művelni. A kert az iskola névadójáról kapta a "Mária Kert" nevet. Októberben nagyon sikeres kertavató rendezvényt tartottunk "Legyen erdőkert a panelházak között" címmel.

Az iskola kb fél hektáros telke három részre oszlik. A terület nagyobbik fele aszfaltozott sportudvar. Itt ehető termést adó cserjesávok, és futónövények telepítését tervezzük. A gyerekek pihenőudvara parkosított gyepes terület, ahol már idén ősszel elültettünk jónéhány alma, körte és cseresznyefát. Ezt a részt erdőkertként szeretnénk kialakítani, és a parki díszfákat fokozatosan váltanánk fel ehető termést hozó, évelő többszintű növénytársulásra. A konyha gazdasági udvarában fűszer és zöldségkert kialakítását kezdtük el. A konyhán jelentős mennyiségű zöldhulladék keletkezik, melyet idehozott istállótrágyával, és a park lehullott lombtömegével komposztáljuk. Gyulai Iván útmutatásai alapján ásás nélküli mélymulcsos ágyást kezdtünk kialakítani, mely egy részébe idén összel évelő fűszernövény töveket és csicsókát telepítettünk.

A Norvég Civil Támogatási Alapot kezelő Ökotárs Alapítvány zsűrije  kidolgozásra érdemesnek tartotta pályázati ötletünket, melyben a kertészeti tevékenységnek az oktatásba való beillesztését célzó program céljaira kértünk támogatást. A programmal főképp kertésztanár foglalkoztatását szeretnénk elősegíteni, valamint az alapfelszereléseket, és szaporító anyagokat kívánjuk beszerezni. Jelenleg a pályázat részletes kidolgozását végezzük.

Örömmel vennénk évelő növénytövek és facsemeték felajánlását, amiket még a téli fagyok beállta előtt el tudnánk ültetni. A felajánlásokat a gaabor.n@gmail.com címre várjuk.

Negy Gábor
+36-20-526-1955